harmonisk par
 

Greve Psykologiske klinik
Erik Kromann, Cand. Psych. autoriseret psykolog
Sløjen 18, Greve
Telefon 43600806 8-9 og 12-13
Mail: psykolog112@gmail.com

 
 
 
 
 
 

Kontrol af vrede

Der findes to slags aggressioner: Den indadvendte og den udadvendte vrede. Den indadvendte vrede er farlig for personen selv, medens den udadvendte vrede er farlig for andre. Vrede i et parforhold kan på flere måder være en meget giftig og skadelig følelse for parforholdet, hvis den ikke kommunikeres på en ordentlig måde. Hvis aggressionerne vendes indad kan det medføre depressioner, selvhad og selvforagt. Da der en sammenhæng mellem krop og psyke, kan indestængt vrede i parforholdet medføre muskelinfiltrationer, forhøjet blodtryk, hjerteproblemer, nedsat immunforsvar og mave- tarmproblemer.
Den udadvendte vrede er ikke bedre, fordi den udadvendt aggressive kan komme til at handle på en måde, der ikke alene skader omgivelserne, men også ham selv i sidste ende. Konsekvensen kan være ødelagte parforhold, kæresteforhold, venskaber og familierelationer. Den udadvendt aggressive kan optrappe konflikten i et parforhold ved at komme med beskyldninger, sarkasme, hånlige nedladende bemærkninger, trusler og i nogle tilfælde vold. Den aggressive type er i parforholdet dominerende, men altid korrekt og altid kritisk. Hans motto i parforholdet er: "Hvorfor kan du aldrig gøre tingene rigtigt?" eller "Jeg elsker dig, men du er en idiot."
Som parterapeut i Greve psykologiske klinik lærer jeg parret ikke voldelig kommunikation så vreden kommer ud på en uskadelig måde eller kontrolleres ved hjælp af fornuften. At tale sig selv til fornuft kaldes en affirmation. Eks. Jeg vil ikke ødelægge noget for mig selv eller andre ved at sige eller gøre ting, som kan give mig problemer bagefter. Vrede er en uproduktiv selvdestruktiv måde at løse problemerne på. Hvad jeg sender ud komme tilbage som en boomerang. Det gamle udtryk: "Hvad du gør mod andre, gør du også mod dig selv", rummer en vis sandhed.
Det er menneskeligt at fejle og stort at tilgive, og det er ikke værd at bruge energi på at såre andre mennesker fysisk, psykisk og socialt, fordi det også kan få negative konsekvenser for dig selv.
Vrede kan ikke styres ved at dømme modparten, for når vi gør det, dømmer vi også os selv ved at tro, at vi er bedre. Vi kan sagtens tale om følelser uden at såre modparten, men dommene er med til at skabe ny vrede.
Med andre ord handler det om at lære at tale "girafsprog" i stedet for "ulves sprog"

 
 
   

Erik kromann

Psykolog Erik Kromann
7 års uddannelse til psykolog på Københavns Universitet i 1980
Selvstændig psykolog fra 1981.
Autoriseret af Psykolognævnet og Social ministeriet fra 1994.
To årigt kursus i  gestaltterapi.
40 timers kursus i mindfullness baseret kognitiv terapi i 2008.
2009 seminar i depressionsbehandling.
Nov. 2009: 2 dages seminar i kognitiv coaching.
2010 seminar i psykotraumatologi